Schvalování záchranného fondu eurozóny je odloženo na příští rok

07.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Český parlament letos neschválí nový záchranný fond eurozóny - Evropský stabilizační mechanismus (ESM). Po úterním rozhodnutí sněmovny dnes svůj souhlas odložil minimálně na příští rok také Senát. O odklad požádal v obou komorách ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). Ke schválení návrhu je třeba ústavní, neboli třípětinová většina zákonodárců. Problémy se schválením má zejména ODS.

Odklady souvisejí s nejasným vývojem v eurozóně a hrozbě šíření dluhové krize do jejích dalších zemí. Mluví se také o hrozící úvěrové krizi a hospodářském propadu v příštím roce.

ESM má nahradit současný záchranný fond eurozóny (EFSF). Zemím platícím eurem, které se ocitnou v problémech, bude moci půjčit až 500 miliard eur (12,4 bilionu Kč). Podle kritiků by bylo Česko v případě přístupu k eurozóně nuceno platit miliardy korun. Podle občanských demokratů by o případném českém přijetí eura měli rozhodnout občané v referendu.

Členské země eurozóny budou muset podle údajů z březnového summitu přispět do pokladny ESM celkem 700 miliardami eur. Zbylých 200 miliard nad pětisetmiliardovou půjčku eurozóna využije jako rezervu pro udržení nejvyššího ratingu AAA. Členské státy eurozóny do ESM zaplatí celkem 80 miliard eur v hotovosti v pěti splátkách během pěti let, tedy od roku 2013 do roku 2017.

Výše příspěvku má záviset ze 75 procent na výši národního důchodu, ze 12,5 procenta na výši HDP a ze 12,5 procenta na počtu obyvatel. Nový stabilizační mechanismus by měl poskytovat úvěry za výhodnějších podmínek než dosavadní záchranný fond.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK