Pražská burza dál oslabila, index PX odepsal více než procento

07.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Pražský akciový trh dnes dále oslabil. Hlavní index PX dnes skončil níže o 1,11 procenta na 880 bodech. Burzu táhly dolů především cenné papíry Komerční banky, energetické společnosti ČEZ a telekomunikačního operátora Telefónica ČR. Erste Bank naopak rostla o více než dvě procenta, vyplývá z výsledků burzy. Ostatní evropské akciové trhy obchodovaly smíšeně.

Podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky optimistická očekávání investorské veřejnosti před nadcházejícím eurosummitem dnes zchladilo německé odmítnutí sloučení záchranných fondů - Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) a nynějšího dočasného záchranného fondu (EFSF). "Mimo jiné tím největší ekonomika eurozóny vyslala signál, že jednání na summitu nebudou nikterak jednoduchá," poznamenal Adamkovič.

V Praze se dnes nedařilo zejména třem velkým emisím. Nejvýrazněji klesly akcie Komerční banky, které odepsaly 3,80 procenta na 3194 korun. Nejvíce obchodované akcie ČEZ ztratily 1,61 procenta na 734 korun a cenné papíry Telefóniky ČR spadly o 1,53 procenta na 378,60 Kč. Analytici Komerční banky snížili cílovou cenu pro akcie Telefóniky ze 422 Kč na 400 Kč. Hlavním důvodem byly snížené odhady zisků společnosti, uvedl Josef Němý z Komerční banky.

Čtvrtá velká emise Erste Bank naopak posílila o 2,55 procenta na 349,80 Kč. Z ostatních titulů rostly už jen akcie tabákové společnosti Philip Morris, těžební NWR a petrochemického holdingu Unipetrol.

Přes dvě procenta dnes odepsala mediální společnost CME, přes procento ztratila technologická KIT digital a kolem procenta pak developer Orco, textilka Pegas Nonwovens či pojišťovna VIG.

V systému pro nejvíce obchodované akcie SPAD se odehrály transakce za necelých 977 milionů korun, z toho s akciemi ČEZ přesáhly 337 milionů Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK