Geithner vidí boj s krizí v Evropě zatím optimisticky

07.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž/Marseille 7. prosince (ČTK) - Americký ministr financí Timothy Geithner považuje dosavadní postup evropských činitelů v boji s dluhovou krizí za uspokojivý. Ministr to řekl po schůzce se svým francouzským protějškem Françoisem Baroinem. Opatrnější jsou ale Němci, kteří jsou před klíčovým summitem Evropské unie pesimističtí. Na páteční schůzce se podle nich možná žádný průlom konat nebude.

"S dosavadním postupem jsme velmi spokojeni," řekl Geithner, který je na bleskové návštěvě Evropy. V úterý přicestoval do Německa a po sérii jednání s představiteli několika dalších klíčových zemí eurozóny návštěvu ve čtvrtek ukončí.

Na pátečním summitu se lídři EU budou zabývat návrhem Německa a Francie, který počítá se zpřísněním rozpočtových pravidel v eurozóně. Baroin řekl, že s Geithnerem hovořil o vytvoření "masivní protipožární zdi", která by uklidnila finanční trhy. Ty jsou už delší dobu rozkolísané právě kvůli dluhové krizi a nejasným vyhlídkám ekonomiky.

Geithner se v Paříži setkal s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym a telefonicky pak hovořil s novým prezidentem Evropské centrální banky (ECB) Mariem Draghim a s ředitelkou Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeovou.

Po telefonu Geithner jednal i s dosluhujícím premiérem Španělska Josém Zapaterem a se singapurským ministrem financí Tharmanem Shanmugaratnamem. Ten vede řídící výbor MMF. Podrobnosti z jednání mezi Geithnerem a dalšími činiteli ale nejsou známy. Geithner se z Paříže přesunul do jihofrancouzského města Marseille, kde měl naplánovanou schůzku s budoucím španělským premiérem Marianem Rajoyem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK