Regulátor EBA oznámí, jak velký si mají banky sehnat kapitál

07.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 7. prosince (ČTK) - Evropský bankovní úřad (EBA) ve čtvrtek oznámí, jak velký objem dodatečného kapitálu budou potřebovat evropské banky, pokud se chtějí úspěšně vypořádat s dopady prohlubující se dluhové krize v eurozóně. Požadavek na zvýšení objemu kapitálu je klíčovou součástí plánu, který si regulátor připravil, aby pomohl obnovit důvěru veřejnosti v bankovní sektor.

Úřad dnes zahájil dvoudenní jednání a výsledek hodlá zveřejnit ve čtvrtek zhruba v 18:00 SEČ. Výsledky tak budou známy těsně před summitem Evropské unie, který je naplánován na pátek. Finanční trhy si od summitu hodně slibují a čekají, že lídři eurozóny se na něm dohodnou na komplexním řešení krize.

Úřad EBA v září sdělil, že 70 evropských bank si potřebuje sehnat zhruba 106 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč), aby se klíčový ukazatel jejich kapitálové přiměřenosti dostal na devět procent. Zmíněná hodnota vyjadřuje objem kvalitního kapitálu k celkovým aktivům banky. Na splnění požadavku úřadu EBA dostaly banky čas do poloviny června příštího roku.

Informované zdroje agentuře Reuters řekly, že na seznam bank, které si mají obstarat další kapitál, regulátor nově zařadil německou zemskou banku Helaba. Ta účast v posledních zátěžových zkouškách letos v létě na poslední chvíli a s velkým rozčílením odmítla. Nechtěla akceptovat změnu podmínek, k níž úřad v průběhu zkoušek přistoupil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK