Ministr: Příští tři měsíce budou pro krizi v Řecku rozhodující

07.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. prosince (ČTK) - Nadcházející tři měsíce budou pro krizi v Řecku rozhodující. Na schůzce s investory to dnes v New Yorku řekl ministr financí Řecka Evangelos Venizelos. Na prvním místě z hlediska důležitosti budou předčasné parlamentní volby a jednání se soukromými investory o odpuštění části dluhu. Řecko si ale podle Venizelose musí udržet členství v eurozóně.

Ministr si je prý jist, že evropští lídři na klíčovém summitu ve čtvrtek a v pátek dohodnou zásadní změny, které eurozónu posunou vpřed. Venizelos to prohlásil navzdory tomu, že z Německa se začíná ozývat pesimismus kolem výsledku, jehož je na summitu možné dosáhnout.

"Jsem si jist, že zítra a pozítří (ve čtvrtek a v pátek) lídři eurozóny a Evropské unie přijmou důležitá rozhodnutí a trhům vyšlou jasný a důrazný signál, že eurozóna má schopnosti i sílu tuto krizi překonat," řekl Venizelos.

Řecká koaliční vláda dnes schválila úsporný rozpočet na příští rok. Cílem je snížit celkové zadlužení země, k čemuž mají pomoci výdajové škrty v kombinaci se zvyšováním daní. Pro úsporný rozpočet přitom hlasovaly tři hlavní politické strany, které podporují technokratického premiéra Lukase Papadimose.

"Jsme velmi blízko cíli. Příští tři měsíce ale budou rozhodující," řekl Venizelos. "Máme však novou vládu složenou ze tří politických stran, která se v parlamentu těší neuvěřitelně široké podpoře a pomůže zajistit potřebný konsenzus," dodal ministr. Plán úsporných opatření je mezi lidmi krajně nepopulární a je příčinou neustálých protestů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK