Provozovatel Fukušimy zřejmě dostane injekci 13 miliard dolarů

08.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. prosince (ČTK) - Japonská vláda zvažuje návrh, podle něhož by do tamní energetické společnosti Tokyo Electric Power (TEPCO) během příštího roku napumpovala minimálně jeden bilion jenů (asi 12,9 miliardy USD; 244 miliard Kč). Pomohla by tak firmě vyrovnat se s následky jarní katastrofy v jaderné elektrárně Fukušima, kterou firma provozuje. Píše to japonský list Mainiči.

Firmě hrozí, že kvůli vysokým nákladům na odstranění škod po havárii se v příštím finančním roce dostane s vlastním jměním do záporných hodnot. Před časem se dokonce spekulovalo, že firma bude kvůli finančním problémům nucena vyhlásit bankrot, vláda se ale za podnik postavila.

List napsal, že by podnik mohl emitovat prioritní akcie, které by od něj nakoupil státní intervenční fond. Akcionáři ale budou muset nejprve souhlasit s tím, že firma zvýší strop celkového počtu akcií. Nejbližší valná hromada, kde by se o návrhu mohlo hlasovat, ale bude až příští rok v červnu.

Firma se teď snaží urychlit plán snižování výdajů a prodeje majetku, aby mohla pokrýt rostoucí náklady na odškodné po havárii. Ta je největší jadernou katastrofou od výbuchu černobylské jaderné elektrárny v roce 1986. Příčinou katastrofy ve Fukušimě bylo mohutné zemětřesení a následná přílivová vlna.

Akcie společnosti TEPCO na zprávu reagovaly poklesem asi o tři procenta. Samotná zpráva o pomoci firmě je pro akcie sice příznivá, investoři ale zřejmě reagují na předpokládané zvýšení počtu akcií v oběhu. To má vliv na výši zisku na akcii.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK