Lídři EU budou u večeře "ladit", jak dostat Evropu z krize

08.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 8. prosince (zpravodaj ČTK) - Před pátečním summitem Evropské unie, který by měl zachránit EU a hlavně eurozónu před pádem do ještě vážnějších hospodářských potíží, se šéfové států a vlád zemí unie dnes sejdou na neformální večeři v Bruselu. Za zavřenými dveřmi budou ladit postoje a hledat nástroje ke zvládnutí dluhové krize.

Ta otřásá zejména Řeckem, aktuálně však hrozí, že by se mohla rozšířit do dalších zemí bloku, například Itálie či Španělska. V případě jejího přelití do takto významných ekonomik by eurozóna nemusela mít dostatek nástrojů, jak je zachránit.

Kvůli krizi se začalo mluvit i o možném konci eurozóny a společné evropské měny, což by ještě nedávno bylo jen těžko představitelné. Debaty se nyní točí kolem toho, jak zesílit rozpočtový dohled a posílit fiskální disciplínu. Francie s Německem, tedy nejvýznamnější evropské ekonomiky, volají po změně smluv. Chtějí také prosadit automatické sankce pro "rozpočtové hříšníky".

Podle unijního prezidenta Hermana Van Rompuye jsou ale i alternativy pro zvládnutí krize, jak toho docílit bez otvírání základní smlouvy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK