MPSV zveřejní listopadovou nezaměstnanost, dle analytiků vzrostla

08.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. prosince (ČTK) - Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes zveřejní údaje o vývoji nezaměstnanosti v listopadu. Podle analytiků lidí bez práce v listopadu opět přibylo. Důvodem je konec sezonních prací i opatrnost podniků v najímání nových zaměstnanců. Další nárůst nezaměstnanosti se dá očekávat i v prosinci, říkají ekonomové.

Podle Pavla Mertlíka z Raiffeisenbank v listopadu vzrostla míra nezaměstnanosti z říjnových 7,9 procenta na 8,1 procenta. "Důvody jsou jednak sezonní, zejména ale se již začíná projevovat útlum ekonomiky a příprava firem na nadcházející recesi," uvedl. Průmyslovým podnikům klesají objednávky a začínají snižovat počet zaměstnanců zejména u obslužných činností, dodal.

Nárůst nezaměstnanosti v listopadu podle analytiků doprovázel další pokles počtu volných pracovních míst. Ten se snižuje již od konce srpna, v závěru října jich bylo 38.732. "Očekávám, že v průběhu listopadu počet volných pracovních míst poklesl výrazněji k úrovni 35.000," podotkl analytik společnosti Akcenta CZ Miroslav Novák.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK