Senát bude rozhodovat o zdanění hazardu

08.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. prosince (ČTK) - Senát dnes bude rozhodovat o podobě zdanění hazardu v rámci vládní daňové reformy. Podle doporučení svých výborů by měl odvody z loterií rozdělit mezi stát a obce, kterým by měl být zachován i poplatek za hrací automaty.

Obce by podle doporučení měly od příštího roku dostávat čtyři pětiny dvacetiprocentního odvodu z výherních automatů a 30 procent odvodů z ostatních loterií. Zbytek by měl být příjmem státu a tyto peníze by měly směřovat hlavně na sport, kulturu a ve prospěch zdravotně postižených. Obce by podle odhadu ministerstva financí mohly takto získat až šest miliard korun ročně.

Doporučené řešení by nahradilo sněmovnou schválené rozdělení odvodu z loterií, a to rovným dílem mezi sport, obce a veřejně prospěšné účely. Zbývající část daňové reformy, včetně zrušení konceptu superhrubé mzdy, by měla začít platit až od roku 2015.

Horní komora má na programu také schvalování reformy celní a finanční správy, který stejně jako daňová reforma souvisí se vznikem jednoho inkasního místa. Změna struktury celních a finančních úřadů má ušetřit zhruba 150 milionů korun ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK