Japonské akcie klesly, čeká se na summit EU a zasedání ECB

08.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. prosince (ČTK) - Japonský akciový trh dnes sestoupil ze středečního čtyřtýdenního maxima. Před klíčovými událostmi v Evropské unii investoři vybírali zisky z předešlého vzestupu. Na devizovém trhu zůstaly kurzy hlavních měn bez větších pohybů.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru oslabil o 0,7 procenta na 8664,58 bodu, ve středu vystoupil až na 8700 bodů. Širší index Topix klesl o 0,6 procenta.

Investoři čekají na dnešní rozhodnutí Evropské centrální banky a hodnotí naděje na úspěch pátečního summitu EU. Trh zůstává opatrný, protože ve středu náladu na něm podkopala poznámka jednoho z německých činitelů, který zpochybnil možnost komplexního řešení dluhové krize.

"Nikkei teď uvízl mezi optimistickými a pesimistickými vyhlídkami na nadcházející zasedání v Evropě," řekl agentuře Reuters šéf firmy Investrust Hirojuki Fukunaga. "Většina lidí na trhu vybírá zisky, protože situace je nejistá," dodal.

Na asijském devizovém trhu zůstalo euro bez větších změn. Investoři zachovávají obezřetnost a do nových pozic se před zasedáním ECB a summitem nepouštějí.

Kurz eura ke konci tokijského obchodování setrvával kolem 1,3400 USD, zhruba uprostřed rozpětí 1,3332 až 1,3486 USD, v němž se pohybuje poslední týden. Dolar vůči jenu byl rovněž stabilní na 77,64 JPY a proti koši měn oslabil o 0,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK