RHI: Trh práce se letos oživil, bylo více míst pro specialisty

08.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. prosince (ČTK) - Letošní rok byl charakteristický oživením trhu práce napříč všemi obory. Firmy nabízely proti loňsku více nových pracovních míst zejména pro kvalifikované odborníky. Novinářům to dnes řekl manažer společnosti Robert Half pro Českou republiku Aleš Křížek s tím, že stále trvá nedostatek expertů na informační technologie.

"V IT zaznamenáváme zvýšenou poptávku po specialistech už od léta loňského roku,“ uvedl Křížek. Nejvíce poptávané jsou pozice programátorů, testerů a analytiků, kterých je na trhu stále velký nedostatek. Z tohoto důvodu jsou firmy často ochotny ze svých požadavků na uchazeče slevit, dodal.

Ačkoli byl letošní rok charakteristický vyšší poptávkou zaměstnavatelů, i nadále podle Křížka platí, že výběr vhodného kandidáta je časově velmi náročný. Například u obchodních pozic je to v rozmezí od čtyř do šesti týdnů. Situace se zlepšila u pozic pro absolventy vysokých škol, kde je nutná alespoň krátká komerční praxe při vysoké škole nebo hned po ní.

V roce 2011 vzrostl počet pracovních poměrů na dobu určitou, a to zejména na obchodních pozicích, v oblasti lidských zdrojů a administrativy. V porovnání s loňským rokem se také mírně zvýšil počet pozic nabízených pro absolventy vysokých škol s alespoň minimální praxí. Druhá polovina roku je prý typická zvýšenou poptávkou po specializovaných agenturních zaměstnancích, především v účetnictví, administrativní podpoře a IT.

V oblasti financí a účetnictví firmy nejvíce hledaly uchazeče na pozice účetních, finančních kontrolerů a do center sdílených služeb. Od poloviny roku rostla poptávka po finančních a obchodních analyticích. U obchodních pozic se proti loňskému roku zvýšil počet míst nabízených v oblasti technických produktů, patřících do výroby a automobilového průmyslu. Naopak se snížila poptávka po obchodnících ve farmacii.

Křížek míní, že rok 2012 bude charakteristický změnami, které s sebou přinese novela zákoníku práce. Podle ní práce na dobu určitou nemá přesáhnout tři roky a u stejného podniku se nemá opakovat víc než třikrát po sobě. Proto Křížek čeká více příležitostí pro specializované agenturní zaměstnance. V příštím roce očekává i nadále nedostatek kvalifikovaných pracovníků. "Současně můžeme předpokládat, že zásadně nevzroste počet nově otevíraných pracovních pozic v porovnání s rokem 2011," odhadl.

Mezinárodní společnost Robert Half International, která má více než 350 poboček po celém světě, se specializuje na vyhledávání a výběr odborníků na stálý pracovní poměr i na časově omezené projekty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK