Alta vytvoří společný podnik s ruským Tvelem

08.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 8. prosince (ČTK) - Brněnská strojírenská skupina Alta vytvoří společný podnik s ruským výrobcem jaderného paliva Tvel. Nová firma Alvel bude poskytovat služby související s dodávkami ruských palivových článků na evropský trh. Dohoda byla podepsána dnes během návštěvy ruského prezidenta Dmitrije Medveděva v Praze. Firma také podepsala kontrakt na dodávku závodu na výrobu metanolu o kapacitě 600.000 tun za rok v Nižním Tagilu v Rusku. Alta to dnes uvedla v tiskové zprávě. Hodnota kontraktu přesahuje šest miliard korun.

Alvel bude centrem inženýrských a technologických služeb se sídlem v ČR. V první etapě se zaměří na služby pro jaderné elektrárny na území České republiky a rozšíření služeb do dalších zemí EU. Centrum bude mimo jiné zajišťovat i podporu provozu bloků jaderných elektráren a vyhodnocování chování paliva dodávaného společností Tvel.

Česká strana podle Alty dostane know-how pro podporu provozu a licencování tuzemských jaderných elektráren. Centrum se tak podle Alty může stát platformou pro přípravu odborníků a výuku studentů jaderných oborů, zejména v oblasti palivového cyklu JE.

"Pro realizaci tohoto projektu byla logicky vybrána Česká republika, která provozuje v současnosti nejmodernější park reaktorů původní ruské konstrukce v Evropě, a také jednoznačně potvrzuje svůj záměr dále rozvíjet jadernou energetiku ve prospěch ekonomického růstu a prosperity státu," uvedl prezident Palivové společnosti TVEL Jurij Olenin.

Podle jednoho z majitelů Alty Vladimíra Plašila projekt spojí české znalosti, odbornost a technické provedení s pokročilými ruskými technologiemi a know-how. "Tento krok je vyústěním dlouholeté spolupráce s naším partnerem a posunuje ji na kvalitativně vyšší úroveň," uvedl Plašil s tím, že kontrolní balík základního kapitálu nové firmy bude patřit české straně.

Podle deníku E15 Alta i Tvel spolupracují od roku 1995, kdy Alta začala dovážet palivo od Tvelu do Česka, od loňska rozšířila dovoz i na Slovensko. Tvel vyrábí palivo i pro další země, jeho podíl na celosvětové výrobě činí 17 procent. Firma je součástí ruské státní skupiny Rosatom, která v konsorciu s plzeňskou Škodou JS soutěží o zakázku na dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně.

Alta je v Rusku známa především jako největší tuzemský dodavatel výrobních kapacit pro tamní průmysl, podílí se například na modernizaci uralského výrobce vagonů Uralvagonzavod.

Alta dnes s ZAO Uralmetanolgroup uzavřela také kontrakt na dodávku závodu na výrobu metanolu o kapacitě 600.000 tun ročně ve městě Nižnij Tagil v Rusku. Kontrakt má charakter stavby na klíč, která zahrnuje zpracování projektové dokumentace, dodávku technologického zařízení, stavební a montážní práce. Realizace kontraktu bude zahájena v příštím roce, závod má být hotový o tři roky později.

ZAO Uralmetanolgroup je společností, která byla založena účelově pro realizaci tohoto projektu. Jejími akcionáři jsou ruská plynárenská společnost ITERA, která dodává vstupní surovinu pro výrobu metanolu, a rakouský holding UCP Chemicals vlastnící společnosti Uralchimplast, v jejímž areálu bude výstavba probíhat a která bude rovněž část produkce metanolu odebírat. Převážná část vyrobeného metanolu bude exportována.

Sedmdesát procent objemu investice bude financováno úvěrem od České exportní banky v rámci projektového financování. Poskytnutý úvěr bude pojištěn EGAP. Na realizaci projektu se kromě akciové společnosti ALTA, která vystupuje v roli EPC kontraktora, budou významně podílet české inženýringové a dodavatelské firmy.

Návštěva ruského prezidenta Medveděva přinesla kontrakty i dalším brněnským firmám. OHL ŽS a ruská Jamalská železniční společnost dnes podepsaly smlouvu na stavbu železnice v Rusku za 40 miliard korun. V seznamu dohod ekonomického charakteru, které byly na dnešek připravené k podpisu, je i smlouva mezi společnostmi Královopolská Ria a GK Gazenergostroy na výstavbu paroplynové elektrárny o výkonu 366,8 MW v ruském Kudeptse - Soči.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK