Britská centrální banka nechala měnovou politiku beze změny

08.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. prosince (ČTK) - Měnový výbor britské centrální banky dnes podle očekává nechal svoji měnovou politiku beze změny. Základní úroková sazba tak zůstává na rekordním minimu 0,5 procenta. Banka rovněž nerozšíří současný stimulační program, v rámci kterého chce do ekonomiky prostřednictvím nákupu dluhopisů napumpovat 75 miliard liber (2,2 bilionu Kč).

Bank of England nezměnila úroky od března 2009. Banka nyní rovněž čeká, jak dopadne summit Evropské unie, který má přinést řešení dluhové krize v eurozóně.

Centrální banka v říjnu rozhodla, že prostřednictvím nákupů dluhopisů napumpuje do domácí ekonomiky v příštích čtyřech měsících dalších 75 miliard liber. Zahájila tím druhé kolo takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky. Banka již v letech 2009 a 2010 nakoupila obligace za 200 miliard liber.

Ekonomové se v anketě agentury Reuters jednomyslně shodli, že banka zatím program ani úroky měnit nebude. Většina ekonomů však počítá s tím, že banka v únoru program rozšíří.

Inflace v Británii nyní činí pět procent a je blízko tříletého maxima. Banka však očekává, že v příštím roce klesne pod dvě procenta.

Britská ekonomika ve třetím čtvrtletí vykázala růst o 0,5 procenta, což bylo výrazně vyšší tempo než o čtvrtletí dříve, kdy růst činil 0,1 procenta. Banka však již dříve uvedla, že ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí s velkou pravděpodobností klesne, ačkoli zřejmě pouze mírně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK