Evraz zkonsoliduje evropská aktiva do společnosti Evraz Europe

08.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 8. prosince (ČTK) - Ruská skupina Evraz oznámila záměr vytvořit společnost Evraz Europe, která zkonsoliduje veškerá její evropská aktiva. Součástí bude i česká hutní firma Evraz Vítkovice Steel (EVS) a italská Evraz Palini e Bertoli Spa. ČTK o tom informoval mluvčí EVS Jaromír Krišica. Výkonným ředitelem Evraz Europe bude Dmitrij Ščuka, který od 2. ledna dočasně povede i EVS, než Evraz Europe plně zahájí činnost.

Krišica uvedl, že rozhodnutí je součástí dlouhodobé strategie pro evropská aktiva Evrazu. "Tou je vytvoření jednoho celoevropského podniku, za účelem zvýšení efektivity a ziskovosti provozů a optimalizace procesů," uvedl Krišica.

Dmitrij Ščuka nastoupil do společnosti v roce 2009 jako ředitel evropských a jihoafrických závodů a stál za transformací tří podniků v Evropě a Jihoafrické republice. "Jeho jmenování je logickým krokem v další optimalizace operací Evrazu v Evropě," uvedl Krišica.

Dosavadní generální ředitel EVS Zbyněk Kvapík předložil svou rezignaci s platností od 2. ledna. Podle Krišici se rozhodl rozvíjet dál svou kariéru mimo Evraz. "Zbyněk Kvapík strávil ve společnosti Vítkovice Steel, později Evraz Vítkovice Steel 28 let a my si velice ceníme jeho přínosu společnosti a jeho loajality a aktivního přístupu," uvedl k tomu v tiskové zprávě viceprezident Evraz Group Pavel Tatjanin.

Evraz je přední ocelářská a těžařská společnost a producent vanadu. Kromě Ruska a ČR působí na Ukrajině, v USA, Kanadě, Itálii a Jižní Africe. V roce 2010 Evraz vyrobil 16,3 milionu tun surové oceli a prodal 15,5 milionu tun válcovaných výrobků z oceli. Byl tak 15. největším výrobcem surové oceli na světě. Konsolidované výnosy firmy loni vystoupaly na 13,394 miliardy USD (zhruba 253 miliard Kč), konsolidovaný upravený provozní zisk EBITDA činil 2,35 miliardy USD.

Podíl v Evrazu vlastní ruský miliardář Roman Abramovič. Třetí největší česká hutní společnost Evraz Vítkovice Steel, která vyrábí ocel a válcované produkty, je součástí skupiny od roku 2005. Zaměstnává přibližně 1400 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK