Ceny ropy kvůli dluhové krizi v Evropě klesly o dva dolary

08.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. prosince (ČTK) - Ceny ropy dnes klesly o zhruba dva dolary. Za poklesem jsou pokračující obavy z nedostatečné schopnosti Evropy řešit dluhovou krizi, pokles eura a růst dolaru. Náladu nezlepšilo ani snížení úrokových sazeb v eurozóně a úbytek žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA.

Cena severomořské ropy Brent kolem 16:30 SEČ klesla o 1,85 dolaru na 107,68 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 2,01 dolaru na 98,48 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Evropská centrální banka (ECB) dnes snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu zpět na rekordní minimum jedno procento. Evropské akcie však klesly a euro oslabilo vůči dolaru po prohlášení šéfa ECB Maria Draghiho, že ECB nezvažuje další snižování úroků a že rozhodnutí o snížení sazeb nebylo jednomyslné.

Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech minulý týden klesl o 23.000 na devítiměsíční minimum 381.000 osob. Zpráva je dalším důkazem toho, že situace na americkém trhu práce se zlepšuje.

Investoři nyní vkládají naděje do pátečního summitu Evropské unie. Doufají, že se představitelé evropských zemí dohodnou na plánu boje s dluhovou krizí. Šéf evropské komise José Manuel Barroso dnes vyzval představitele zemí, aby podpořili společnou měnu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 107,68 109,53 New York - Nymex WTI leden 98,48 100,49

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK