Pražská burza oslabila již třetí den v řadě

08.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. prosince (ČTK) - Pražská burza oslabila již třetí den v řadě. Hlavní index PX skončil níže o 0,42 procenta na 876,3 bodu. Z velkých emisí se nedařilo bankám a Telefónice ČR. Energetická společnost ČEZ naopak rostla. Výrazněji posílil také developer Orco, naopak akcie těžební NWR a pojišťovny VIG klesly o necelá tři procenta, vyplývá z výsledků burzy.

Evropské burzy podobně jako ve středu podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky neudržely ranní zisky, a to navzdory tomu, že Evropská centrální banka podle očekávání snížila základní repo sazbu o čtvrt procentního bodu na jedno procento. "Nepotvrdily se totiž spekulace o zvýšení objemu intervencí centrální banky eurozóny na trhu vládních dluhopisů, ačkoli banka naopak uvolnila pravidla pro financování bankovního sektoru a prodloužila splatnost poskytovaných úvěrů," uvedl Adamkovič. Nervozita mezi investory podle něj stoupá úměrně tomu, jak se blíží zahájení dalšího klíčového eurosummitu.

"Pražská burza v průběhu čtvrtečního dne příliš zajímavé obchodování nepředvedla a investoři spíše zvolili vyčkávací taktiku před dvoudenním summitem EU dnes a v pátek," doplnil Josef Kohout z Patria Finance.

Z velkých emisí se v Praze dařilo ČEZ, připsal si 1,44 procenta na 744,60 Kč. Skokanem dne je po zprávě o získání úvěru v Polsku developerská společnost Orco, poznamenal Adamkovič. Její cenné papíry zdražily o 2,56 procenta na 85,40 Kč.

Z ostatních titulů si dnes polepšily již jen akcie sítě autobazarů AAA Auto, mediální CME a nepatrně také tabáková společnost Philip Morris.

Erste Bank spadla o 1,60 procenta na 344,20 Kč, podle Kohouta postrádaly akcie Erste likviditu z důvodu uzavřeného primárního trhu ve Vídni. Akcie Komerční banky zlevnily o 0,75 procenta na 3170 korun. Čtvrtá velká emise Telefónica ČR oslabila o 0,42 procenta na 377 Kč.

V systému pro nejvíce obchodované akcie SPAD se odehrály transakce za 1,25 milionů korun. Aktivnější obchodování bylo k vidění pouze na akciích ČEZ, Komerční banky a Telefóniky ČR, podotkl Kohout.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK