Evropské banky budou potřebovat navýšit kapitál o 115 mld. eur

08.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. prosince (ČTK) - Pokud se budou chtít evropské banky úspěšně vypořádat s dopady prohlubující se duhové krize v eurozóně, budou muset navýšit svůj kapitál o 114,7 miliardy eur (2,9 bilionu Kč). To je o téměř osm procent více, než se předpokládalo před dvěma měsíci. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na zdroje obeznámené se zprávou Evropského bankovního úřadu (EBA).

V říjnu EBA odhadl, že banky budou potřebovat 106,4 miliardy eur. Potřeba nových peněz výrazně vzrostla hlavně u bank v Německu, a to na 13,1 miliardy eur z říjnových 5,2 miliardy. Banky ve Francii budou potřebovat 7,3 miliardy eur, ve Španělsku 26,2 miliardy eur a v Itálii 15,4 miliardy eur, dodaly zdroje.

Banky mají do 20. ledna představit své plány na rekapitalizaci a doplnit své rezervy musí do konce června. Dodatečný kapitál banky potřebují kvůli tomu, aby se důležitý ukazatel jejich kapitálové přiměřenosti dostal na devět procent. Ukazatel vyjadřuje poměr objemu kvalitního kapitálu k celkovým aktivům banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK