Senát navrhne upravit zákon o vymáhání pohledávek v EU

08.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. prosince (ČTK) - Senát podle očekávání navrhl upravit zákon o mezinárodní pomoci při vymáhání některých finančních pohledávek. Nová pravidla mají zlepšit vymáhání či zajišťování pohledávek týkajících se daní, poplatků, cel a dalších podobných plateb mezi zeměmi EU. Senátoři nicméně doporučili v zákoně zpřesnit některé termíny a také požadavky na žádosti o vymáhání nebo zajištění pohledávky. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s úpravami souhlasil. Norma se tak vrací sněmovně.

Senát mimo jiné doporučil, aby bylo možné odmítnout žádost o zajištění pohledávky, pokud její výše nedosahuje alespoň 1500 eur (aktuálně zhruba 38.000 korun). Podle sněmovní verze by se tento limit měl vztahovat jen na odmítnutí žádosti o vymáhání pohledávky z jiného státu.

Nový zákon má zavést do českého práva příslušné předpisy EU. Mezinárodní pomocí se bude podle zákona rozumět vymáhání finančních pohledávek, jejich zajištění, výměna souvisejících informací a doručování příslušných dokumentů. České úřady budou postupovat při této pomoci podle daňového řádu, který platí již od loňského roku.

Ministerstvo financí bude odpovědné za kontakty s Evropskou komisí, pokud jde o uvedenou mezinárodní pomoc. Určí úřad, který bude kontaktním orgánem pro mezinárodní pomoc. Ten pak bude pomoc poskytovat přímo nebo přes jednotlivé správce daně. Kontaktní orgán bude moci naopak žádat své protějšky v zemích EU o informace, které se vztahují k vymáhané pohledávce.

Podle zákona nebude možné poskytnout informace, které není možné získat ani v případě vymáhání obdobné pohledávky v tuzemsku. Nebude možné poskytovat ani takové informace, jejichž sdělení by mohlo ohrozit veřejný pořádek nebo bezpečnost ČR. Tuzemský kontaktní orgán také nebude muset poskytnout informace, které by porušily ochranu obchodního tajemství nebo zákonem uloženou povinnost mlčenlivosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK