Akcie v USA dopoledne po projevu šéfa ECB klesaly

08.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. prosince (ČTK) - Americké akcie dopoledne oslabily a ztrácely více než jedno procento. Ke ztrátám přispěl projev prezidenta Evropské centrální banky Maria Draghiho po zasedání měnového výboru banky. Draghi zhatil naděje investorů na to, že by ECB mohla začít masivně nakupovat vládní obligace.

Kolem poledne místního času (18:00 SEČ) index Dow Jones klesl o 0,9 procenta na 12.084 bodů. Index technologického trhu Nasdaq oslabil rovněž o 0,9 procenta na 2626 bodů.

Pokles akcií přichází po třech dnech zisků. Největší ztráty postihly index S&P finančního sektoru, a to o více než dvě procenta. Důvodem byla zpráva agentury Reuters, že evropské banky budou potřebovat navýšit kapitál o téměř 115 miliard eur (asi 2,9 bilionu Kč).

ECB dnes snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu zpět na rekordní minimum jedno procento. Akcie však klesly a euro oslabilo vůči dolaru po prohlášení Draghiho, že ECB nezvažuje další snižování úroků a že rozhodnutí o snížení sazeb nebylo jednomyslné. ECB se rovněž nechystá posílit nákupy vládních dluhopisů.

Ztráty částečně zbrzdila zpráva o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA. Počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti minulý týden klesl o 23.000 na devítiměsíční minimum 381.000 osob. Zpráva je dalším důkazem toho, že situace na americkém trhu práce se zlepšuje.

Trhy se nyní soustředí na páteční summit Evropské unie, na kterém se bude jednat o řešení dluhové krize v eurozóně. "Trh si chce opravdu počkat do zítřka, aby viděl, co vzejde z vrcholné schůzky," řekl agentuře Reuters obchodník firmy ICAP Equities Ken Polcari.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK