E15.cz: Rakouská firma Bauhaus připravuje arbitráž proti Česku

08.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. prosince (ČTK) - Rakouská společnost Bauhaus připravuje arbitráž proti Česku, stát chce žalovat o dvě a čtvrt miliardy korun. O připravované žalobě kvůli zastavenému projektu hobbymarketu v Brně - Ivanovicích už dopisem informovala ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Jednatel tuzemského Bauhausu Aleš Pacal serveru E15.cz potvrdil, že právníci Bauhausu pro mezinárodní arbitráž zpracovávají podněty.

"Dosavadní přímé škody, vznikající společnosti Bauhaus v důsledku nemožnosti otevřít obchodní centrum, vyčíslujeme na 7,88 milionu korun a celkovou škodu pro případ úplného zmaření naší investice odhadujeme na 2,24 miliardy korun," stojí v dopise, který má E15 k dispozici. Bauhaus je odhodlán tyto škody vůči ČR uplatňovat i na základě smlouvy o ochraně investic uzavřené mezi oběma zeměmi. MMR žádá, aby prošetřilo postup stavebního úřadu.

Podle serveru spor trvá déle než rok. Společnost Heršpická - správa nemovitostí, která je dceřinou firmou rakouského Bauhausu, využila při výstavbě brněnské velkoprodejny benevolence českého právního řádu a místo stavebního povolení si opatřila jen certifikáty od autorizovaného inspektora. Platnost jednoho z certifikátů loni odpůrci stavby napadli u Městského soudu v Praze. Soud jeho účinnost už pozastavil, čímž znemožnil zkolaudování už hotové stavby.

Navzdory rozhodnutí soudu už Bauhaus do prodejny navezl zboží. Podle policie, která v objektu v říjnu provedla kontrolu, tak ale mohl porušit stavební zákon. Nyní navíc obchodní řetězec hrozí propuštěním více než 200 zaměstnanců, které v hobbymarketu v Ivanovicích zaměstnal. "Když soud v září rozhodl, hlavní nábor zaměstnanců byl ukončený a probíhalo jejich zaškolování," uvedl Pacal.

Ivanovický hobbymarket několik let kritizuje skupina místních obyvatel a sociálně-ekologické sdružení Nesehnutí. Aktivisté tvrdí, že autorizovaný inspektor vydal certifikáty v rozporu se zákonem, když opomenul připomínky majitelů okolních rodinných domů, napsal dnes E15.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK