Dočasný i trvalý záchranný fond eurozóny by mohly běžet paralelně

08.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 8. prosince (zpravodaj ČTK) - Současný záchranný fond eurozóny EFSF by mohl podle návrhů závěrů summitu, z nichž cituje na svých stránkách list Financial Times, fungovat dva roky paralelně s novým trvalým nástupcem, jímž se má stát takzvaný Evropský stabilizační mechanismus (ESM). To by zvýšilo "palebnou sílu" eurozóny čelící bezprecedentní dluhové krizi.

Eurozóna podle návrhu závěrů summitu, z nichž citovala agentura Reuters, plánuje uspíšit vznik trvalého záchranného mechanismu ESM na červenec 2012, tedy o rok.

ESM by také měl získat bankovní licenci. Díky tomu by získal přístup k prostředkům Evropské centrální banky (ECB), což by posílilo jeho schopnosti v boji proti dluhové krizi. ESM by podle návrhů měl mít také možnost přímo rekapitalizovat banky.

Jenže Reuters zároveň citoval zdroj, podle něhož Německo některé věci z návrhu týkající se ESM odmítá, konkrétně například paralelní souběh ESFF a ESM, jenž by měl EFSF podle nynějších dohod vystřídat.

O těchto návrzích nyní jednají šéfové států a vlád "sedmadvacítky" v Bruselu na neformální večeři, která předchází pátečnímu summitu.

Podle Financial Times by se mohla eurozóna posílit díky souběhu obou záchranných nástrojů o zhruba 200 miliard eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK