Akcie kvůli dluhové krizi v eurozóně klesly, euro oslabilo

09.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. prosince (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek oslabily. Ke ztrátám přispěla Evropská centrální banka, která zhatila naděje investorů, že by mohla podpořit země eurozóny v boji s finanční krizí. Investory rovněž rozladili zprávy, že Německo odmítá některé návrhy na posílení sil záchranného fondu eurozóny.

V závěru obchodování index Dow Jones klesl o 198,67 bodu, tedy 1,6 procenta, na 11.997,70 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 26,66 bodu, neboli 2,11 procenta, na 1234,35 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 52,83 bodu, čili 1,99 procenta, a skončil na 2596,38 bodu.

ECB ve čtvrtek snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu zpět na rekordní minimum jedno procento. Prezident ECB Mario Draghi však uvedl, že ECB nezvažuje další snižování úroků a že rozhodnutí o snížení sazeb nebylo jednomyslné. ECB se rovněž nechystá posílit nákupy vládních dluhopisů.

Trhy se nyní soustředí na páteční summit Evropské unie, na kterém se bude jednat o řešení dluhové krize v eurozóně. Krátce před čtvrtečním uzavřením trhu se objevila zpráva, že Německo odmítá některá opatření z návrhu pro řešení krize.

Největší ztráty zaznamenal index S&P finančního sektoru, který oslabil o 3,7 procenta. Přispěla k tomu zpráva Evropského bankovního úřadu (EBA), podle které budou evropské banky potřebovat navýšit kapitál o 114,7 miliardy eur.

Euro ve čtvrtek v reakci na projev šéfa ECB oslabilo a k dolaru kleslo nejníže za téměř dva týdny. Investoři však čekají, jak dopadne dnešní důležitý summit Evropské unie, což částečně výprodeje na trhu zbrzdilo. V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o půl procenta na 1,3343 USD, když během dne se propadlo až na 1,3288 USD, nejníže od konce listopadu. Kurz dolaru vůči jenu se téměř nezměnil, činil 77,69 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK