Japonská ekonomika ve 3. čtvrtletí vzrostla o 1,4 procenta

09.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. prosince (ČTK) - Japonská ekonomika rostla ve třetím čtvrtletí o něco pomaleji, než se předpokládalo. Vláda dnes zveřejnila revidované údaje o vývoji hrubého domácího produktu, podle kterých ekonomika stoupla ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 1,4 procenta místo původně uváděných 1,5 procenta. Důvodem revize byl pokles firemních investic.

V celoročním přepočtu se HDP zvýšil o 5,6 procenta. Předběžný údaj z minulého měsíce počítal s růstem o šest procent. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali snížení revidovaných údajů u mezičtvrtletního růstu na 1,3 procenta a v celoročním přepočtu na 5,2 procenta.

Navzdory revizi směrem dolů byl ekonomický růst první za čtyři čtvrtletí a je prudkým oživením po březnovém zemětřesení a cunami. Japonská ekonomika se tak ve třetím čtvrtletí vymanila z recese.

Kapitálové investice v období červenec až září klesly o 0,4 procenta místo původně odhadovaného růstu o 1,1 procenta. Japonské společnosti bojují se silným jenem a zpomalením globálního ekonomického růstu, které ohrožují vývoz. Revidována směrem dolů byla i soukromá spotřeba, která tvoří více než polovinu HDP. Spotřeba stoupla proti předchozím třem měsícům o 0,7 procenta místo původně uváděného jednoho procenta.

Ekonomové očekávají, že HDP, které měří hodnotu veškerého zboží a služeb vyrobených v dané zemi, se v posledních třech měsících mírně sníží, na počátku příštího roku však opět poroste. Slabší zahraniční poptávku by měly vyrovnat výdaje vlády na rekonstrukci země po přírodní katastrofě, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK