Japonské akcie kvůli obavám z dluhové krize klesly, euro oslabilo

09.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. prosince (ČTK) - Japonské akcie kvůli dluhové krizi v eurozóně na závěr týdne oslabily. Dohoda evropských představitelů o fiskální integraci nesplnila očekávání investorů a nepřinesla naději na vyřešení dluhové krize v eurozóně. Hlavní index Nikkei klesl o 1,5 procenta na 8536,46 bodu. Za celý týden index ztratil 1,2 procenta.

Představitelé evropských zemí se po desetihodinovém jednání v Bruselu dohodli v principu na zpřísnění rozpočtové disciplíny. Nepodařilo se však přesvědčit všech 27 členských zemí Evropské unie, aby odsouhlasily změny základní smlouvy. Další jednání se tak nyní soustředí alespoň na prosazení změn v rámci 17 zemí eurozóny.

"Kromě fiskální integrace nebyla rozhodnuta jediná věc a vše bylo oznámeno velmi nejasnou politickou mluvou. Nakonec nedošlo k žádnému reálnému vývoji," komentoval situaci stratég Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Norihiro Fudžito.

Evropská centrální banka ve čtvrtek snížila podle očekávání základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu zpět na rekordní minimum jedno procento. Prezident ECB Mario Draghi však uvedl, že ECB nezvažuje další snižování úroků a že rozhodnutí o snížení sazeb nebylo jednomyslné. ECB se rovněž nechystá posílit nákupy vládních dluhopisů.

Euro v Asii oslabilo, protože dosavadní výsledky jednání představitelů Evropské unie zhatily naděje, že by země mohly učinit výrazný pokrok v boji s dluhovou krizí. Euro se dostalo do tlaku zvláště po zprávě, že představitelé zemí se nedohodli na tom, že by evropský záchranný mechanismus ESM měl získat bankovní licenci, což by posílilo jeho možnosti.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,3325 USD, když během dne se propadlo až na 1,3289 USD. Kurz australského dolaru vůči americkému, který je měřítkem chuti investorů k rizikovějším investicím, klesl o 0,7 procenta na 1,0095 USD. Dolar vůči jenu mírně oslabil o 0,1 procenta na 77,59 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK