Koruna oslabila po revizi HDP, sleduje ale hlavně Eurozónu

09.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Česká měna po ranní revizi růstu české ekonomiky dále oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám, nadále však sleduje hlavně dění v eurozóně. Podle serveru Patria Online byla koruna slabší k euru o 22 haléřů na 25,58 Kč/EUR a k dolaru klesla o 11 haléřů na 19,17 Kč/USD.

Česká ekonomika v letošním třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 1,2 procenta, což je o 0,3 procentního bodu méně, než předpokládal předběžný odhad. Ve srovnání s předcházejícími třemi měsíci se hrubý domácí produkt snížil o 0,1 procenta, předběžný odhad uváděl stagnaci.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance koruně revize českého HDP neprospěla, hlavním faktorem pro korunu i okolní měny však zůstává dění v eurozóně a potažmo kurz eura vůči americkému dolaru. Euro dopoledne jen lehce smazalo předchozí výraznou ztrátu a vůči dolaru je na 1,3345 USD/EUR.

"Evropská centrální banka sice zlepšila podmínky pro banky, zároveň ale zpochybnila představu, že fiskální integrace přinese větší zapojení centrální banky do řešení krize. Šance na pozitivní vyznění summitu se tak zmenšila. Navíc se už v EU začaly objevovat spory, které znemožní celounijní dohodu a zúží jednání na eurozónu," dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK