Ekonomika ve třetím čtvrtletí rostla pomaleji, než odhadovala ČNB

09.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Růst ekonomiky byl ve srovnání s odhady ČNB ve třetím čtvrtletí letošního roku nižší o 0,5 procentního bodu v meziročním a o 0,3 procentního bodu v mezičtvrtletním vyjádření. Za nižším než odhadovaným růstem stojí slabší než očekávaný vývoj všech složek domácí poptávky, uvedl ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub.

Rozdílné odchylky v meziročním a mezičtvrtletním srovnání podle ČNB způsobila revizi časové řady čtvrtletních národních účtů od roku 1995, kterou ČSÚ dnes zveřejnil a která navazuje na nedávnou revizi ročních národních účtů.

"V souhrnu se tak naplňují očekávání ČNB, že růst české ekonomiky v průběhu letošního roku dále zpomalí v důsledku odeznění investic do zásob a vlivem fiskální konsolidace v podmínkách postupného utlumování zahraniční poptávky," uvedl Holub. Zdrojem ekonomického růstu, který za celý rok 2011 podle odhadů ČNB dosáhne dvou procent, bude zejména čistý vývoz.

Spotřeba domácností i spotřeba vlády meziročně mírně poklesly. V obou těchto složkách domácí poptávky se tak podle ČNB i nadále projevuje rozpočtová restrikce. Spotřeba domácností je také utlumena kvůli jen pozvolnému oživování na trhu práce.

Tempa meziročního růstu reálného vývozu i dovozu zboží a služeb jen o málo předčila očekávání ČNB. Významně kladný příspěvek meziroční změny čistého vývozu k růstu HDP pak byl rovněž jen nepatrně nižší než prognóza ČNB, uvedl Holub.

Podle prognózy ČNB by měl růst ekonomiky v příštím roce zpomalit na 1,2 procenta. ČNB rovněž vypracovala alternativní scénář ekonomického vývoje, který počítá se zpomalením růstu eurozóny téměř k nule a s pomalejším posilováním kurzu koruny. V takovém případě by tuzemská ekonomika v roce 2012 podle ČNB dokonce klesla o 0,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK