Listopadová inflace byla vyšší, než očekávala ČNB

09.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Listopadová meziroční inflace byla o 0,5 procentního bodu vyšší, než odhaduje Česká národní banka ve své aktuální prognóze. Za rozdílem jsou především ceny potravin. Je pravděpodobné, že se v cenách potravin v posledních dvou měsících začíná s předstihem projevovat vliv zvýšení snížené sazby DPH, ke kterému dojde od ledna 2012, uvedl ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub. Spotřebitelské ceny v listopadu vzrostly meziročně o 2,5 procenta.

"Podobně se daňové změny promítaly s předstihem do cen i v několika případech v minulosti. Je-li tomu tak i nyní, pak by došlo ke kompenzaci dosavadního rychlejšího než očekávaného růstu cen potravin začátkem příštího roku, kdy by inflace z titulu změny sazby DPH již nezaznamenala skokový nárůst, jak se doposud očekávalo," uvedl Holub. Nepatrně vyšší proti očekávání ČNB byly v listopadu i korigovaná inflace bez cen pohonných hmot a ceny pohonných hmot.

Celkově tak data o inflaci za listopad podle Holuba představují jen mírné proinflační riziko prognózy a výrazně nezpochybňují náhled ČNB. Ta hodnotí situaci v posledním období tak, že inflační tlaky z domácí ekonomiky nebyly patrné a zdrojem inflace zůstávaly především ceny komodit a potravin. K těm se nyní přidává i vývoj kurzu koruny, který oslabuje.

Podle prognózy ČNB celková inflace v roce 2012 dočasně vzroste těsně pod tři procenta v důsledku zvýšení DPH, od začátku roku 2013 se pak sníží pod dvouprocentní inflační cíl ČNB. Měnověpolitická inflace se bude v roce 2012 i 2013 pohybovat mírně pod cílem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK