Plzeňská teplárenská zdraží od ledna teplo o čtyři procenta

09.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 9. prosince (ČTK) - Plzeňská teplárenská zdraží od ledna o čtyři procenta. I navýšením DPH tak zůstane cena tepla v Plzni na jedné z nejnižších úrovní v Česku. Průměrný nárůst ceny tepla v Česku, bez započtení růstu DPH z deseti na 14 procent, bude v příštím roce o osm až 15 procent. ČTK to řekl Tomáš Drápela, generální ředitel podniku a místopředseda Teplárenského sdružení ČR.

"Cena s DPH bude od ledna 425 Kč/GJ na patě domu," dodal. Pro Plzeňany využívající plyn budou podle něj náklady na vytápění zhruba o polovinu vyšší a pro lidi topící elektřinou zhruba dvojnásobné.

Minimální nárůst si může městská teplárna dovolit díky výhodnému desetiletému kontraktu na uhlí se Sokolovskou uhelnou a obchodníkem s elektřinou a teplem Carbounionem Bohemia.

V nárůstu ceny tepla je zahrnutá inflace, mírně zvýšené náklady na palivo a jeho dopravu. "I s DPH zůstáváme jednou z nejlacinějších tepláren v ČR a budeme velmi přijatelní nejen ve vztahu k teplárenským provozům, ale i vůči alternativnímu vytápění," uvedl ředitel. Díky tomu, že podnik podle něj nabízí v Plzni nejlevnější teplo, nemá nouzi o zákazníky. Prodej tepla neklesá, což považuje Drápela za úspěch. "Developerská činnost se sice zastavila, takže jdeme spíše do centra města, kde lidé přecházejí z plynu na náš zdroj," dodal.

Plzeňská teplárenská s 270 pracovníky, která je největším dodavatelem tepla na západě Čech, letos počítá s hrubým ziskem 438 milionů korun, loni to bylo 590 milionů korun. Letošní tržby by se měly pohybovat kolem 2,4 miliardy korun, zhruba shodně jako loni. Tvoří je téměř z 55 procent prodej elektřiny, zbytek zajistí teplo. Teplárna letos investovala 600 milionů korun, z toho třetinu do nových rozvodů tepla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK