Česká ekonomika rostla méně, než se čekalo; inflace zrychlila

09.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Česká ekonomika v letošním třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 1,2 procenta, tedy o 0,3 procentního bodu méně, než předpokládal předběžný odhad. Ve srovnání s předcházejícími třemi měsíci se hrubý domácí produkt (HDP) snížil o desetinu procenta, předběžný odhad uváděl stagnaci, uvedl dnes Český statistický úřad. Podle analytiků se tak tuzemská ekonomika přiblížila k recesi. Statistici dnes také oznámili, že meziroční míra inflace v Česku zrychlila v listopadu na 2,5 procenta z říjnových 2,3 procenta.

Podle Vladimíra Pikory z Next Finance dnešní statistika ukázala, že ekonomika směřuje do recese a přitom ceny rychle rostou. "Česká národní banka se tak dostává do nezáviděníhodné situace. Čím víc utlumí inflaci, tím víc potopí ekonomiku," poznamenal Pikora.

Analytik ČSOB Petr Dufek doplnil, že zpřesněné výsledky české ekonomiky nejsou rozhodně pozitivní. "Potvrzují, jak je naše ekonomika závislá na vývoji zahraniční poptávky, zatímco domácí poptávka mizí. Ještě jeden pokles HDP v řadě a budeme moci mluvit o recesi," uvedl Dufek.

Mezičtvrtletní pokles HDP podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky je sice "jen o desetinku", ale přesto lze podle něj říci, že se česká ekonomika do recese vydala o čtvrtletí rychleji, než se čekalo. Negativní vývoj v ekonomice se ovšem začal odehrávat až ve čtvrtém čtvrtletí, podotkl.

Ekonomika ve třetím čtvrtletí rostla pomaleji, než odhadovala ČNB. V souhrnu se tak naplňují očekávání ČNB, že růst české ekonomiky v průběhu letošního roku dále zpomalí v důsledku odeznění investic do zásob a vlivem fiskální konsolidace v podmínkách postupného utlumování zahraniční poptávky, uvedl ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub.

Podle prognózy ČNB by měl růst ekonomiky v příštím roce zpomalit na 1,2 procenta. Centrální banka rovněž vypracovala alternativní scénář ekonomického vývoje, který počítá se zpomalením růstu eurozóny téměř k nule a s pomalejším posilováním kurzu koruny. V takovém případě by tuzemská ekonomika v roce 2012 podle ČNB dokonce klesla o 0,4 procenta.

Výše listopadové inflace zaskočila analytiky. "Pro listopad jsme počítali s meziměsíčním zvýšením spotřebitelských cen pouze o 0,1 procenta. Vyšší výsledek je proto nepříjemným překvapením," konstatoval Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Za hlavní faktor růstu inflace považuje Pavel Sobíšek z UniCredit Bank postupné promítání dlouhodobě rostoucích cen potravinářských komodit jako mléka, cukru, kávy a kakaa do cen finálních výrobků. Ceny podle analytiků porostou i v příštím roce, a to zřejmě rychlejším tempem. V lednu se totiž zvýší snížená sazba DPH z deseti na 14 procent.

Listopadová inflace byla vyšší, než odhadovali centrální bankéři. Celkově data o inflaci za listopad podle Holuba představují jen mírné proinflační riziko prognózy a výrazně nezpochybňují náhled ČNB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK