Estonsko a Lotyšsko zvýšily odhad růstu za třetí čtvrtletí

09.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Riga 9. prosince (ČTK) - Ekonomiky Estonska a Lotyšska ve třetím čtvrtletí rostly víc, než se čekalo. Ukázala to revize dat, kterou země provedly. Zatímco růst hrubého domácího produktu (HDP) Lotyšska zrychlil na 6,6 procenta, Estonsko zrychlilo dokonce na 8,5 procenta. Vyhlídky na příští rok jsou ale v obou zemích opatrné. Z části kvůli dluhové krizi v eurozóně, z části kvůli obecně slabší poptávce.

Růst za třetí čtvrtletí je rychlejší nejen proti druhému čtvrtletí, ale i ve srovnání s prvními rychlými odhady. Ty v případě Lotyšska hovořily o růstu HDP o 5,7 procenta, v případě Estonska byl růst původně stanoven na 7,9 procenta.

"Očekáváme, že růst v příštím roce výrazně zpomalí, neboť slábnou vyhlídky globální ekonomiky, především pak v Evropě," poznamenala ekonomka finančního ústavu Nordea Annika Lindbladová. Hospodářské oživení, které je závislé na exportu, se podle ní v Pobaltí zastavuje.

Ve druhém letošním čtvrtletí estonská ekonomika vykázala meziroční růst o 8,4 procenta, růst Lotyšska činil 5,6 procenta. Na celý letošní rok Nordea v případě estonské ekonomiky počítá s růstem HDP o osm procent, pro Lotyšsko má odhad růstu pět procent.

Co se příštího roku týče, podle ekonoma finančního ústavu SEB Latvia Dainise Gaspuitise rozhodující bude vývoj v eurozóně, dále finanční stabilita v regionu a také to, jak se exportérům z Pobaltí bude dařit hledat odbyt na příznivějších trzích.

Lotyšsko i Estonsko patří k největším evropským obětem globální finanční krize. V roce 2008 vstoupily do hluboké a prudké recese. Lotyšská ekonomika tak v roce 2009 propadla o 18 procenta a propad estonské ekonomiky činil 14,3 procenta. K zotavení jim pomohla poptávka po exportu z obou zemí. Růst exportu se má udržet i příští rok, zřejmě ale nepřesáhne tři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK