Pražská burza oslabila, může za to hlavně Erste Bank

09.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. prosince (ČTK) - Pražská burza v závěru týdne nedokázala využít pozitivní náladu na hlavních západoevropských trzích ani v USA a poklesla již čtvrtým dnem v řadě. Hlavní index PX ztratil 0,34 procenta na 873,3 bodu. Hlavním důvodem jsou silné ztráty Erste Bank, která po výsledcích zátěžových testů Evropského bankovního úřadu (EBA) oznámila úsporná opatření v Maďarsku. Výrazněji oslabila také mediální CME, vyplývá z výsledků burzy.

Erste Bank přišla o výrazných 5,29 procenta na 326 korun, mediální CME ztratila 2,33 procenta na závěrečných 147 korun.

Z pozitivní nálady na evropských trzích dokázaly naopak dokázaly těžit akcie Komerční banky a ČEZ. Komerční banka si připsala přes půldruhého procenta na 3220 Kč, akcie ČEZ posílily o necelé procento na 751 korun. "Akcie Komerční banky přesto v tomto týdnu odepsaly 1,5 procenta," poznamenal makléř Patria Direct Pavol Mokoš s tím, že ratingová agentura Moody's snížila hodnocení úvěrových závazků tří francouzských bank včetně Société Générale, matky Komerční banky. Podle agentury úvěrovou spolehlivost bank ohrožuje nestabilní situace evropského bankovního sektoru.

Bezmála o dvě procenta na 721 korun posílily i akcie pojišťovací skupiny VIG.

Zbývající tituly na pražské burze na konci týdne mírně oslabovaly, jejich ztráty převážně nepřesáhly půl procenta. O více než 1,5 procenta přišla pouze síť autobazarů AAA Auto.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK