Americké akcie díky summitu EU výrazně zpevňují

09.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. prosince (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování silným růstem, který byl reakcí na výsledek jednoho z nejdůležitějších summitů v historii Evropské unie. Členové eurozóny se dohodli na zavedení přísnějších rozpočtových pravidel a ochotu jednat o nové smlouvě vyjádřili s výjimkou Velké Británie i všichni ostatní. Ačkoliv dohoda zatím postrádá konkrétní obrysy, podle analytiků jde vývoj správným směrem.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.159 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 1,3 procenta. Širší index S&P 500 přidával 1,4 procenta na 1252 bodů, zatímco index Nasdaq Composite zpevnil o 1,5 procenta na 2636 bodů. K růstu indexů ale částečně přispěl i příznivější vývoj spotřebitelské důvěry v USA.

Dohoda o přísnějších rozpočtových pravidlech pro eurozónu má řešit strukturální problémy, které jsou hlavní příčinou současné dluhové krize. Investoři ale tvrdí, že pokud se má snížit napětí na dluhopisových trzích, bude třeba ještě hodně udělat.

"Nic opravdu konkrétního ta schůzka zatím nepřinesla. Je tedy poněkud překvapivé, že ceny tolik rostou," poznamenal hlavní analytik společnosti OakBrook Investments Peter Jankovskis. Akcie začaly zpevňovat ještě dlouho před summitem, například index S&P 500 od konce listopadu přidal kolem 6,5 procenta.

Akcie bank, které kvůli nejistotě v Evropě v poslední době oslabovaly, v reakci na výsledek bruselského summitu výrazně zpevnily. Například Bank of America v poledne přidávala 3,9 procenta a ocitla se nad 5,81 USD, podobně akcie JPMorgan Chase & Co zpevnily o 2,9 procenta na 33,15 USD. Index finančních institucí SPDR přidával 2,3 procenta.

Dolů naopak zamířily akcie průmyslového koncernu DuPont, které odepsaly přes pět procent na 44,15 USD. Firma totiž zhoršila výhled na letošní rok, neboť některé její součásti se potýkají se slabším růstem. Ze stejného důvodu oslabovaly také akcie společnosti Texas Instruments, které ztrácely asi 1,7 procenta na 29,40 USD.

Povzbudivým faktorem naopak byly údaje o americké spotřebitelské důvěře, které zveřejňuje agentura Reuters ve spolupráci s Michiganskou univerzitou. Jejich index důvěry za prosinec vystoupil na 67,7 bodu, zatímco v listopadu byl na 64,1 bodu. Dostal se tak nejvýše za posledních šest měsíců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK