Americké akcie výrazně zpevnily, obavy ale přetrvávají

09.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. prosince (ČTK) - Americké akcie zakončily týden výrazným růstem, který byl reakcí na výsledek jednoho z nejdůležitějších summitů v historii Evropské unie. Eurozóna se dohodla na zavedení přísnějších rozpočtových pravidel a ochotu jednat o nové smlouvě vyjádřili s výjimkou Velké Británie i všichni ostatní. Z tohoto důvodu zpevnilo také euro, trh ale zůstává nervózní.

Dow Jonesův index vzrostl o 186,56 bodu a den uzavřel růstem v rozsahu 1,55 procenta na hodnotě 12.184,26 bodu. Širší index S&P 500 přidal 1,69 procenta na 1255,19 bodu, index Nasdaq Composite si připsal 1,94 procenta a uzavřel na 2646,85 bodu.

Ačkoliv dohoda z bruselského summitu zatím postrádá konkrétní obrysy, podle analytiků jde vývoj správným směrem. Dohoda má řešit strukturální problémy, které jsou hlavní příčinou současné dluhové krize. Investoři ale tvrdí, že pokud se má snížit napětí na dluhopisových trzích, bude třeba ještě hodně udělat.

Za celý týden Dow Jonesův index přidal 1,4 procenta, index S&P 500 si k dobru připsal 0,9 procenta, zatímco index Nasdaq Composite během celého týdne přidal 0,8 procenta.

"Nic opravdu konkrétního ta schůzka zatím nepřinesla. Je tedy poněkud překvapivé, že ceny tolik rostou," poznamenal hlavní analytik společnosti OakBrook Investments Peter Jankovskis. Akcie začaly zpevňovat ještě dlouho před summitem, například index S&P 500 od konce listopadu přidal kolem 6,5 procenta.

Akcie bank, které kvůli nejistotě v Evropě v poslední době oslabovaly, v reakci na výsledek summitu výrazně zpevnily. Například akcie Bank of America přidaly 2,33 procenta na 5,72 USD, během dne ale měly ještě výraznější zisky. Akcie JPMorgan Chase & Co vzrostly o 2,98 procenta na 33,18 USD, zatímco index finančních institucí SPDR zpevnil o 2,29 procenta na 130,49 bodu.

Dolů naopak zamířily akcie průmyslového koncernu DuPont, které odepsaly 3,18 procenta na 45,04 USD. Firma totiž zhoršila výhled na letošní rok, neboť některé její součásti se potýkají se slabším růstem. Ze stejného důvodu klesaly také akcie společnosti Texas Instruments, které ale všechny ztráty postupně smazaly a přidaly 0,07 procenta na 29,94 USD.

Povzbudivým faktorem naopak byly údaje o americké spotřebitelské důvěře, které zveřejňuje agentura Reuters ve spolupráci s Michiganskou univerzitou. Jejich index důvěry za prosinec vystoupil na 67,7 bodu, zatímco v listopadu byl na 64,1 bodu. Dostal se tak nejvýše za posledních šest měsíců.

Na devizových trzích zpevňovalo euro, k jehož růstu částečně přispěly i zprávy, podle nichž se Čína chystá založit investiční fond, do něhož koupí devizy za zhruba 300 miliard dolarů (asi 5,7 bilionu Kč). Prospěch z toho může mít i euro. Nervozita na trhu však trvá a část odborníků si myslí, že euro do konce roku vůči dolaru oslabí asi až na 1,30 USD.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,2 procenta na 1,3372 USD, během obchodování se ale dostalo až na 1,3433 USD. Za celý týden nicméně zhruba půl procenta odepsalo. Dolar k japonskému jenu oslabil o 0,2 procenta na 77,52 JPY a za týden je slabší o 0,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK