Japonské akcie po summitu EU vzrostly, euro klesá

12.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 12. prosince (ČTK) - Japonské akcie zahájily nový týden růstem. Náladu na trhu podpořil páteční summit Evropské unie, který přinesl novou smlouvu o hlubší ekonomické integraci. Obchodníci však varují, že růst způsobený hlavně spekulativními obchody zřejmě nebude mít dlouhé trvání, protože dohoda není všelékem na dlouhodobé dluhové problémy regionu. Index Nikkei stoupl o 1,4 procenta na 8653,82 bodu.

Objem obchodování byl nízký, což potvrzuje, že investoři stále nejsou přesvědčeni, že Evropa má již to nejhorší za sebou. Akcie společnosti Olympus stouply o 7,8 procenta na nejvyšší hodnotou za více než šest týdnů. Firma oznámila, že do středy zveřejní výsledky hospodaření za červenec až září, což je nutný krok k tomu, aby mohla zůstat nadále na burze. Akcie automobilky Toyota kvůli snížení výhledu zisku klesly o 0,7 procenta.

Evropští představitelé se v pátek dohodli na návrhu nové smlouvy o hlubší ekonomické integraci eurozóny. K 17 zemím eurozóny se však odmítla připojit Británie, třetí největší ekonomika EU, a devět dalších členů EU si vzalo čas na rozmyšlenou. Summit také slíbil poskytnout 200 miliard eur Mezinárodnímu měnovému fondu na podporu boje s krizí.

Podle analytiků se trhy nyní zaměří na Čínu, zvláště dopad dluhové krize na čínskou ekonomiku. V Číně dnes začal třídenní summit o ekonomických prioritách země.

Euro v Asii oslabovalo a investoři očekávají další ztráty až do konce roku. Členové EU se sice dohodli na hlubší ekonomické integraci, ale nepodařilo se jim předložit přesvědčivý plán, který by odvanul obavy z dluhových problémů regionu. Nervozita panuje hlavně kvůli obavám ze zdlouhavého procesu při zavádění reforem a rozdílným postojům Británie a zbytku Evropy. Chybí rovněž zmínky o krocích na podporu problémových ekonomik a bank.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,4 procenta na 1,3340 USD a k jenu kleslo o 0,6 procenta na 103,34 JPY. Kurz dolaru vůči jenu zůstal téměř beze změny na 77,65 JPY. Ke koši šesti hlavních měn však dolarový index stoupl o 0,22 procenta na 78,83 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK