Koruna dopoledne oslabila k oběma hlavním světovým měnám

12.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. prosince (ČTK) - Česká měna v úvodu týdne oslabila k oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:40 se vůči euru obchodovala o sedm haléřů slabší na 25,51 Kč/EUR a k dolaru ztratila 19 haléřů na 19,23 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Vladimír Tomšík z České národní banky považuje odchýlení kurzu koruny od prognózy za významné, ale ne alarmující. Z jeho dnešního komentáře podle Tomáše Vlka z Patria Finance vyplývá, že slábnoucí kurz uvolňuje měnové podmínky za centrální banku a působí na vyrovnání bilance rizik pro inflaci. "V komentáři nevidíme rozpor s naším současným výhledem stabilních sazeb, pro korunu by měl být neutrální," poznamenal Vlk.

Mírně dnes ztrácí také polský zlotý, více pak forint, který je podle Vlka na dění v eurozóně tradičně citlivější.

Euro k dolaru kleslo na 1,3270 USD/EUR. Dohodu na summitu EU v pátek trhy přijaly spíše pozitivně, i když reakce nebyla příliš výrazná, uvedl Vlk. Dnes se ale podle něj vytrácí i lehký optimismus a averze k riziku roste. "Přispěla k tomu agentura Moody´s, která oznámila, že provede revizi ratingů celé EU, neboť unie nepřišla s rozhodnými opatřeními na ukončení dluhové krize," dodal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK