Pražská burza klesla o procento, nedaří se zejména bankám

12.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. prosince (ČTK) - Pražský akciový trh nadále rozšiřuje ztráty, klesá již pátým dnem v řadě. Hlavní index PX byl kolem 11:15 níže o 1,06 procenta na 864 bodech. Burzu táhly dolů především banky, ztrácely i energetická společnost ČEZ a telekomunikační operátor Telefónica ČR. Technologická KIT digital si naopak připsala necelá čtyři procenta, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

Okolní akciové trhy rovněž oslabují. Podle Pavola Mokoše z Patria Direct je důvodem dnešních ztrát evropských burz rozčarování nad nepřesvědčivým výsledkem summitu Evropské unie, na který dnes poukazuje i ratingová agentura Moody’s. Ta oznámila, že v prvním čtvrtletí příštího roku přezkoumá rating zemí eurozóny. Opatření dohodnutá na summitu EU minulý týden v Bruselu totiž považuje za nedostatečná.

V Praze klesly nejvýrazněji akcie Erste Bank, a to o 3,07 procenta na 316 korun. Komerční banka odepsala 2,11 procenta na 3152 korun. Podle Mokoše působí negativně na její akcie zpráva z pátečního večera o tom, že česká banka využije opce na předčasné splacení podřízeného úvěru od Société Générale a v nejbližším možném termínu vrátí mateřské francouzské bankovní skupině šest miliard korun.

Zbylé dvě velké emise, ČEZ a Telefónica ČR, oslabují shodně kolem půl procenta na 747,50 Kč, respektive na 373,30 Kč. Přes procento na 12.075 korun spadly cenné papíry tabákové společnosti Philip Morris.

Nejlépe si dopoledne vedly akcie KIT digital, které posílily o 3,97 procenta na 180,90 Kč poté, co tento titul na svém primárním trhu v USA v pátek při absenci nových kurzotvorných zpráv posílil o bezmála deset procent, poznamenal Mokoš. Se zisky přes procento obchodují dnes díky pátečnímu růstu na Wall Street i akcie mediální CME.

Obchodní aktivita byla dopoledne nízká, v systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly do 11:15 uzavřeny obchody za necelých 148 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK