Ceny ropy dopoledne klesly o více než dolar

12.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. prosince (ČTK) - Ceny ropy zahájily nový týden poklesem o více než dolar a londýnská ropa Brent se propadla pod 108 USD za barel. Důvodem jsou obavy, že nová dohoda Evropské unie nezabrání šíření dluhové krize v regionu a nepodpoří ekonomický růst. K poklesu cen přispělo i zpevňování dolaru.

Cena severomořské ropy Brent kolem 11:10 SEČ klesla o 1,43 dolaru na 107,19 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 1,45 dolaru na 97,96 dolaru za barel, když v pátek naopak o 1,07 dolaru stoupla, napsala agentura Reuters.

Evropští představitelé se v pátek dohodli na návrhu nové smlouvy o hlubší ekonomické integraci eurozóny. K 17 zemím eurozóny se však odmítla připojit Británie, třetí největší ekonomika EU, a devět dalších členů EU si vzalo čas na rozmyšlenou. Summit také slíbil poskytnout 200 miliard eur (asi 5,1 bilionu Kč) Mezinárodnímu měnovému fondu na podporu boje s krizí.

Analytici se však obávají dlouhého zavádění změn. Vyjednávají bude trvat nejméně tři měsíce a v některých zemích, jako je Irsko, se musí uskutečnit referendum. Dlouhodobé kroky zřejmě také nebudou dostatečné k odvrácení problémů s financováním v krátkém období a přísnější kontrola rozpočtových schodků zřejmě bude znamenat snížení ekonomického růstu ve středně dlouhém období.

Další vývoj ceny ropy tento týden ovlivní kromě situace v Evropě statistiky z USA. Investoři čekají na údaje o maloobchodním obratu, spotřebitelských cenách, průmyslu a počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Ve středu pak bude jednat o nových těžebních limitech Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Íránský ropný ministr v neděli uvedl, že někteří členové kartelu by po obnovení těžby v Libyi měli opět snížit těžbu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 107,19 108,62 New York - Nymex WTI leden 97,96 99,41

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK