Singer: Poskytnutí půjčky MMF bude ČNB velmi zvažovat

12.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. prosince (ČTK) - Česká národní banka bude poskytnutí části devizových rezerv na půjčku Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) pro zadlužené země Evropské unie velmi zvažovat, rozhodování nebude snadné, řekl dnes v rozhovoru pro ČTK guvernér ČNB Miroslav Singer. Důvodem bude podle něj snaha ČNB udržet dostatečné rezervy pro případné změny ve struktuře fungování eurozóny. Celkově podle Singera dohody z bruselského summitu neřeší problémy eurozóny jako celku.

Představitelé eurozóny se na summitu minulý týden dohodli, že poskytnou MMF půjčku 200 miliard eur. Peníze by fondu půjčily centrální banky eurozóny a dobrovolně i dalších zemí EU a fond by následně půjčil peníze ohroženým zemím v Evropské unii. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg přitom v neděli připustil, že vláda na půjčku přistoupí. ČR by tak měla poskytnout zhruba 90 miliard korun, což je asi desetina devizových rezerv ČNB.

"Před pár lety bych řekl, že rezerv máme více než dost. Dnes je doba, kdy se ze starých jistot stávají nové nejistoty a člověk má radši těch rezerv více než méně. Musím říci, že pokud vláda za námi přijde, tak si to důkladně prostudujeme a budeme se muset hodně zamýšlet. Musím říci, že to bude podstatně těžší rozhodování než dříve. Je totiž plno nových nejistot," uvedl Singer.

Celkově je částka 200 miliard eur podle Singera relativně nízká. "Mně se zdá, že ta částka je trošku jako acylpyrin na zlomenou nohu. Nezaškodí, ale zároveň není schopna výrazněji pomoc," uvedl.

V Evropě se podle guvernéra zřejmě změní zahraničněobchodní toky a vůbec celá struktura zahraničního obchodu vyplývající z existence eurozóny. "A to je také důvod, proč mít dostatečné devizové rezervy. Rezervy tady nejsou pro regulaci. Takže si myslím, že toto rozhodování nebude lehké," uvedl.

Státy eurozóny se na konci minulého týdne dohodly na smlouvě o unijní reformě, kterou ale odmítla Británie. Ostatní nečlenské země eurozóny včetně Česka si vymínily čas na rozmyšlenou a na konzultace ve svých parlamentech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK