ÚOHS potvrdil pokutu 200.000 korun pro Krnov na Bruntálsku.

12.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 12. prosince (ČTK) - Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu 200.000 korun pro Krnov na Bruntálsku. Město nezákonně dělilo stavební zakázku na úpravy zimního stadionu a tribun. Pokuta je pravomocná, zjistila ČTK z webu ÚOHS.

Město podle ÚOHS rozdělilo zakázku v celkové hodnotě téměř 31 milionů korun pod finanční limity stanovené zákonem o veřejných zakázkách. Postupovalo tak při jejím zadání jednodušším postupem.

"Dělení předmětu veřejné zakázky je jedním z nejzávažnějších porušení zákona, neboť je tak vyloučen jeden ze základních principů zadávání veřejných zakázek - otevřená soutěž, do které se může přihlásit jakýkoliv dodavatel," uvedl již dříve k případu Rafaj.

Jako přitěžující okolnost vzal ÚOHS při uložení pokuty v úvahu fakt, že se město dopustilo současně dvou správních deliktů, a to opakovaně. ÚOHS uložil zadavateli za správní delikt pokutu už v loňském roce, a to ve veřejné zakázce na rekonstrukci výtahů v krnovské nemocnici.

Výší pokuty se ÚOHS zabýval znovu i v druhostupňovém řízení. Město mohlo dostat pokutu až 20 milionů korun. "Po přezkoumání námitek uvedených v rozkladu jsem neshledal důvody, které by mne vedly ke snížení uložené pokuty," uvedl v aktuálním rozhodnutí Rafaj.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK