Řecko úspěšně umístilo pokladniční poukázky, úrok se snížil

10.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 10. ledna (ČTK) - Řecko dnes na trhu umístilo šestiměsíční pokladniční poukázky v objemu 1,625 miliardy eur (asi 41,9 miliardy Kč), což je víc, než si stanovilo. Průměrný úrok se podle tamní agentury pro správu dluhu PDMA snížil na 4,90 procenta, zatímco v předchozí srovnatelné aukci loni v prosinci činil 4,95 procenta.

Takzvaný poměr bid-to-cover se mírně snížil a dosáhl 2,80 proti 2,93 v předchozí aukci. Hodnota vyjadřuje, jak vysoká byla po dluhopisech poptávka. V případě Řecka to znamená, že investoři chtěli nakoupit o 180 procent papírů více, než měla země v úmyslu.

Řecko je vedle Portugalska a Irska jednou ze tří zemí eurozóny, které byly kvůli vysokým dluhům nuceny požádat o mezinárodní finanční pomoc. Problémem je pro tyto země dlouhodobé financování, krátkodobé dluhopisy jsou schopny si zajistit na trhu.

Klesající průměrný výnos přispívá k poklesu nákladů na dluhovou službu, o zlepšení situace ale nesvědčí. Pokles výnosů je známkou toho, že investoři dávají přednost krátkodobým státním dluhopisům, neboť je s nimi spojeno mnohem nižší riziko než s dluhopisy dlouhodobými.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK