Francouzská ekonomika na konci roku podle průzkumu zastavila růst

10.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 10. ledna (ČTK) - Francouzská ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku zastavila růst. Ukázal to průzkum, který si mezi francouzskými podniky nechala udělat tamní centrální banka. Průmyslová výroba ale v listopadu překvapivě rostla, což analytici vnímají jako důkaz, že ekonomika je za současné krize poměrně odolná. Riziko recese ale podle odborníků pořád ještě není zažehnáno.

Ukazatel aktivity průmyslu, stejně jako celková nálada v průmyslu, se ale v prosinci začal mírně zlepšovat. Jiná zpráva pak ukázala, že výroba v listopadu o 1,1 procenta vzrostla.

"Aktivita zůstává extrémně slabá," řekla ekonomka investiční společnosti Newedge Annalisa Piazzaová. "Vývoj z poslední doby ale naznačuje, že v největších zemích eurozóny aktivita nestojí na pokraji úplného kolapsu," dodala.

V Německu, na rozdíl od Francie, se ale průmyslová výroba v listopadu překvapivě snížila. Výrazně se ale zvýšil objem vývozu, díky čemuž vzrostl obchodní přebytek. Německo má největší ekonomiku v eurozóně a zároveň je klíčovým světovým vývozcem. Francouzská ekonomika je druhá největší v eurozóně.

Německá ekonomika si za současné krize vede lépe než ta francouzská. To může být problém pro francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, který se před dubnovými prezidentskými volbami snaží vypadat jako úspěšný vůdce Francouzů.

Mezinárodní měnový fond (MMF) se domnívá, že Evropa se může nové recesi letos vyhnout, bude ale muset splnit několik podmínek. Recese se definuje jako dvě čtvrtletí po sobě, kdy klesá hrubý domácí produkt. Experti tvrdí, že i když se recese nedostaví, v nejlepším případě lze čekat jen stagnaci. Tedy období, kdy sice ekonomika neklesá, ale ani neroste.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK