Kodak sníží náklady zjednodušením organizační struktury

10.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. ledna (ČTK) - Americký průkopník fotografické techniky Eastman Kodak hodlá zjednodušit svou organizační strukturu, a snížit tím náklady. Počet podnikatelských divizí se sníží ze tři na dvě, zaměstnanosti by se to ale dotknout nemělo, sdělila dnes firma, které hrozí bankrot.

Kodak bude nyní mít obchodní a spotřebitelskou divizi a obě budou podřízeny nové kanceláři provozního ředitele. Jejími šéfy budou společně prezident a provozní ředitel Philip Faraci a Laura Quatelaová, která byla nedávno jmenována rovněž do obou těchto funkcí. Kodak byl dosud rozdělen do segmentů tradičních filmů a fotopapírů, digitálního zobrazování a grafických komunikací, kam patří například tiskárny.

Kodak se podle zpráv tisku chystá uchýlit do režimu ochrany před věřiteli, pokud se mu nepodaří prodat svou zásobu patentů na digitální zobrazování. Počátkem měsíce firmu newyorská burza upozornila, že pokud se v prvním pololetí nezvýší cena jejích akcií, mohla by být vyřazena z obchodování.

Akcie Kodaku loni klesly o více než 80 procent a pohybují se pod požadovanou minimální úrovní jeden dolar. V roce 1997 se jejich cena pohybovala kolem 90 dolarů a Kodak byl v letech 1930 až 2004 součástí prestižního Dow Jonesova indexu.

Kodak v listopadu uvedl, že možná nepřežije rok 2012, pokud se mu nepodaří získat nový úvěr asi půl miliardy dolarů (10,1 miliardy Kč) nebo prodat patenty. Na konci září firma měla v hotovosti 862 milionů USD, o rok dříve to bylo 1,4 miliardy USD. Koncem prosince Kodak oznámil rezignaci tří ředitelů, což vyvolalo spekulace, že firmě hrozí bankrot.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK