Komisař EU Rehn bude příští týden jednat s Maďary o pomoci

10.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Budapešť 10. ledna (ČTK) - Evropský komisař pro ekonomiku a měnu Olli Rehn se 20. ledna sejde s maďarskými činiteli k jednání o finanční pomoci. Sdělil to dnes mluvčí Evropské komise Amadeu Altafaj. Naváže tím na nynější jednání maďarského zmocněnce s Mezinárodním měnovým fondem (MMF).

Ministr národního rozvoje Tamás Fellegi, která je pověřen jednáním o finanční pomoci, jedná tento týden ve Washingtonu s mandátem dohodnout se s MMF předběžně na půjčce s přísnějšími podmínkami, než Budapešť původně zamýšlela. Maďarsko se v posledních týdnech dostalo pod koordinovaný tlak investorů nespokojených s kontroverzní politikou vlády Viktora Orbána. Zemi tak hrozí, že kvůli tomu ztratí schopnost plně splácet vysoký zahraniční dluh.

Maďarsko začalo na konci podzimu vyjednávat s EU a MMF o případném preventivním úvěru. Před Vánoci však obě instituce z jednání odešly, aby vládu donutily stáhnout zákon, který podle nich omezuje nezávislost centrální banky.

Ministr zahraničí János Martonyi v dopise do Bruselu z 6. ledna vyjádřil ochotu vlády zvážit změnu sporných zákonů, pokud to Evropská komise bude považovat za nezbytné. "Plně respektujeme autoritu Evropské komise, strážce unijních smluv," napsal Martonyi podle agentury Reuters v dopise, jehož obsah dnes zveřejnilo jeho ministerstvo.

Minulý týden v obavách z nezdaru jednání o finanční pomoci prudce klesal maďarský forint a ceny maďarských dluhopisů. Od konce týdne forint oživuje a dnes dál zpevnil o téměř jedno procento na 313,5 HUF za euro ze čtvrtečního rekordního minima 324,20 HUF.

Maďarská centrální banka dnes prohlásila, že přetrvávající slabost forintu zhoršuje výhled ekonomiky a inflace. Dodala, že je připravena použít svých nástrojů k zajištění cenové a finanční stability. Naznačila tím, že na podporu forintu by mohla výrazně zvýšit úrokové sazby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK