Euro druhý den za sebou posiluje vůči dolaru

10.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. ledna (ČTK) - Evropská měna dnes na devizových trzích již druhý den za sebou posiluje vůči dolaru, a dále se tak vzdálila nejnižší hodnotě za 16 měsíců. Důvodem jsou pokračující změny pozic investorů. Na trhu však stále kvůli plánovanému prodeji dluhopisů Itálie a Španělska převládá nervozita.

V 17:25 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 0,16 procenta na 1,2785 USD a k jenu vzrostlo o 0,12 procenta na 98,20 JPY. Dolar vůči jenu mírně oslabil o 0,05 procenta na 76,79 JPY, napsala agentura Reuters.

Euro by se mohlo dostat pod tlak ve čtvrtek a v pátek, kdy jsou v plánu aukce dluhopisů Španělska a Itálie, dvou problémových ekonomiky eurozóny. Globální finanční trhy však dnes ukázaly chuť k rizikovějším investicím, když přijaly celkem dobře aukci šestiměsíčních pokladničních poukázek Řecka v objemu 1,625 miliardy eur (42 miliard Kč). Poptávka byla vysoká a průměrný úrok se snížil. Pozitivně na náladu zapůsobila i zpráva ratingové agentury Fitch, že letos pravděpodobně nesníží rating Francie.

Zájem o rizikovější investice rovněž posílil optimistický výhled zveřejněný hliníkárenskou firmou Alcoa spolu s výsledky hospodaření.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK