Americké akcie díky sektoru komodit dopoledne výrazně rostly

10.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. ledna (ČTK) - Americké akciové trhy začaly dnes svižným růstem a hlavní indexy Wall Street během dopoledne vystoupily až na maxima za pět měsíců. Výrazně rostou akcie těžařských společností, které po výsledcích hliníkárenské společnosti Alcoa a údajích z Číny čerpají ze zlepšeného výhledu komoditního sektoru.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) vzrostl o 0,8 procenta na 12.485 bodů. Předtím překročil úroveň 12.500 bodů a dostal se nejvýše od 26. července. Širší index S&P 500 získával jedno procento a stejným tempem rostl index technologického trhu Nasdaq, který se pohyboval kolem 2704 bodů.

Sektor komodit a materiálů čerpal zejména z odhadů o silném prosincovém růstu čínského dovozu mědi a dalších kovů. Cena mědi vzrostla o více než tři procenta, což na akciovém trhu přispělo k růstu indexu těžařských firem o 2,2 procenta. Další podporu sektoru zajistila Alcoa, jejíž zisk za poslední čtvrtletí překonal odhady a firma zveřejnila příznivý výhled.

Akcie firem ze sektoru komodit i dalších oblastí podporují i nedávné příznivé zprávy z americké ekonomiky, zejména údaje signalizující silné oživení trhu práce. "Poslední ekonomická data z USA vyvolala rozruch, protože byla mnohem lepší, než většina čekala," řekl agentuře Reuters šéf investiční společnosti Cabot Money Masnagement Robert Lutts.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK