Japonské akcie díky růstu na Wall Street mírně posílily

11.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 11. ledna (ČTK) - Akcie na tokijské burze dnes dál mírně posílily, zejména díky úternímu solidnímu růstu na Wall Street. Na trhu však byla nadále cítit nervozita z vývoje v eurozóně a obavy panují zejména z nadcházejících aukcí státních dluhopisů v Itálii a Španělsku.

Hlavní index Nikkei 225 v závěru stoupl o 0,3 procenta na 8447,88 bodu, zůstává ale pod 25denním klouzavým průměrem, který sledují techničtí analytici. Širší index Topix posílil o 0,2 procenta.

Americké akcie ve středu stouply o zhruba jedno procento a povzbudily je signály příznivějšího vývoje americké a čínské ekonomiky. To se odrazilo i v Tokiu, na obou trzích však přetrvávají obavy z dluhové krize v eurozóně, Pozornost se bude zaměřovat na čtvrteční a páteční aukce dluhopisů Itálie a Španělska, dvou zemí, které jsou nyní pro vývoj krize rozhodující.

Na asijských devizových trzích euro po oživení z pondělních minim obnovilo pokles. Investoři se obávají výsledků aukcí dluhopisů ohrožených zemí eurozóny a pozorně sledovat se také bude čtvrteční zasedání Evropské centrální banky.

Euro vůči dolaru ke konci tokijského obchodování kleslo o 0,3 procenta na 1,2738 USD a stále je nad pondělním 16měsíčním minimem 1,2666 USD. Vůči jenu evropská měna oslabila o 0,2 procenta na 97,99 JPY a přiblížila se pondělnímu minimu 97,28 JPY, nejnižší úrovni za 11 let. Dolar k jenu posílil o 0,1 procenta na 76,92 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK