Výnosy německých dluhopisů klesly, vklady u ECB na novém rekordu

11.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 11. ledna (ČTK) - Výnos pětiletých německých dluhopisů na dnešní aukci klesl pod jedno procento a poptávka investorů po bezpečných německých obligacích se zvýšila. Na nové maximum dnes rovněž vzrostly jednodenní nízkoúročené vklady bank u Evropské centrální banky. Investoři a banky se snaží dostat peníze do bezpečí i za cenu velmi nízkých výnosů.

Německo prodalo dluhopisy se splatností za pět let za 3,15 miliardy eur a poptávka po nich překročila nabídku 2,8krát po 2,1násobku v prosincové aukci. Průměrný výnos dluhopisu klesl na 0,9 procenta z 1,1 procenta v předešlé aukci. V pondělí prodalo Německo krátkodobé pokladniční poukázky poprvé s mírně záporným výnosem, to znamená, že investoři za možnost půjčit Německu ještě zaplatili.

Německá aukce dopadla překvapivě dobře a zmírnila obavy z dopadu dluhové krize na největší evropskou ekonomiku a její finance. Ty vznikly po některých nedávných prodejích německých obligací, kde byla poptávka nečekaně slabá.

Ve čtvrtek a v pátek bude trh napjatě čekat na aukce italských a španělských dluhopisů. Výnosy dluhopisů obou zemí, které nyní nejvíce ohrožuje dluhová krize, dnes na trhu zřetelně klesaly.

Komerční banky u Evropské centrální banky (ECB) dnes na jednodenních vkladech uložily novou rekordní sumu 486 miliard eur (12,5 bilionu Kč). Vklady bank u ECB rostou na maxima už čtyři dny za sebou, což ukazuje na přetrvávající nedůvěru v mezibankovní trh. ECB úročí jednodenní vklady sazbou 0,25 procenta, zatímco na mezibankovním trhu si nyní banky půjčují mezi sebou za průměrnou sazbu 0,37 procenta.

Banky mají k dispozici velké množství hotovosti, pro kterou zatím nemají umístění. Likvidita pochází z prosincové akce, v níž jim ECB poskytla levné tříleté úvěry v rekordním rozsahu 489,2 miliardy eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK