Rozpočtový deficit Řecka loni klesl na 9,6 pct HDP

11.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 11. ledna (ČTK) - Rozpočtový deficit Řecka za loňský rok činil 9,6 procenta hrubého domácího produktu, což bylo více než půl procentního bodu nad plánovaným cílem. Uvedl to dnes ministr pro rozvoj Michalis Chrysochidis. V roce 2010 rozpočtový deficit dosáhl 10,6 procenta HDP.

Ke zmírnění deficitu proti předloňskému roku podle ministra pomohlo vyšší využití fondů strukturálního rozvoje Evropské unie. "Dobrou zprávou je, že čerpání fondů Evropské unie překonalo naše očekávání," řekl agentuře AP Chrysochidis, který se účastní fóra Řecka a Spojených arabských emirátů, na kterém vláda doufá, že se jí podaří přilákat investice ze SAE.

Řecko je nyní závislé na balíku pomoci od EU a Mezinárodního měnového fondu, jinak by nebylo schopné plnit své finanční závazky. V rámci získání pomoci se však zavázalo, že za loňský rok sníží rozpočtový deficit na devět procent HDP.

Atény zvyšovaly rozpočtový deficit roky a nashromáždily dluh, který loni překonal 160 procent HDP. Vláda výměnou za pomoc od EU a MMF zavedla masivní škrty, snížila penze a mzdy ve státním sektoru, zvýšila daně a věk odchodu do důchodu. Stále se jí však nedaří ozdravit finance a nyní jedná o druhém balíku pomoci v objemu 130 miliard eur (3,4 bilionu Kč). Jeho součástí je i dohoda se soukromými věřiteli o odpuštění poloviny dluhu, která by mohla být dokončena ještě tento měsíc. Ratingová agentura Fitch dnes varovala, že finanční problémy Řecka by mohly dále zhoršit krizi v eurozóně, pokud se zemi nepodaří uzavřít dohodu o snížení dluhu s věřiteli.

Dohoda s věřiteli je hlavní součástí balíku druhé pomoci a bez ní Řecko pomoc nezíská. Bez peněz z pomoci by země musela v březnu vyhlásit bankrot. Restrukturalizace dluhu by měla snížit zadlužení země do 2020 na 120 procent HDP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK