Polská centrální banka nechala úroky na 4,5 procenta

11.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 11. ledna (ČTK) - Měnový výbor polské centrální banky ponechal na dnešním zasedání podle očekávání hlavní úrokovou sazbu beze změny na 4,5 procenta. Banka zastavila zvyšování úrokových sazeb v polovině loňského roku, protože se očekává zpomalení ekonomického růstu a obává se dopadu slabého zlotého na inflaci.

Všech 24 analytiků dotazovaných v anketě agentury Reuters očekávalo, že banka úroky měnit nebude, protože inflace zůstává nad 2,5 procenty, tedy cílem stanoveným centrální bankou jako strop cenové stability. Kvůli slabému zlotému je pak jen malá naděje, že by inflace v nejbližší době zpomalila. V první polovině loňského roku banka zvýšila náklady na úvěry o jeden procentní bod, od července s nimi však nehýbala.

Meziroční míra inflace v Polsku v listopadu výrazně zrychlila na 4,8 procenta z 4,3 procenta v předchozím měsíci. Ve srovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,7 procenta.

Bankovní rada České národní banky v prosinci opět ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává od počátku předloňského května na historickém minimu 0,75 procenta. Podle analytiků ponechá ČNB sazby beze změny většinu letošního roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK