Vláda přijala koncepci rozvoje dopravní infrastruktury

11.01.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Vláda dnes přijala materiál rozvoje dopravní infrastruktury do roku 2020, řekl ČTK Martin Novák z tiskového oddělení ministerstva dopravy. Konkrétní projekty upřesní ministerstvo společně s Evropskou komisí napřesrok. V Česku je rozestavěno na 500 staveb za stovky miliard korun. Všechny tyto projekty ale nebude možné v krátkém časovém období možné vybudovat, a je proto nutné stanovit transparentním způsobem prioritní stavby, které se budou dokončovat nejdříve.

Kvalitní strategie je rovněž podmínkou pro možnost čerpání dotací z Evropské unie, bez kterých se resort v budoucnu neobejde, upozornilo ministerstvo.

Technický stav infrastruktury v Česku není dobrý zejména proto, že všechny potřebné sítě všech druhů dopravy nejsou dosud v potřebném rozsahu vybudovány, uvedlo ministerstvo v předkládací zprávě. Tento stav prý může způsobit, že by se Česko mohlo postupně ocitnout na periferii dopravy uprostřed evropského kontinentu, upozornil úřad. Poukázal zároveň na vztah mezi kvalitní dopravní infrastrukturou a konkurenceschopností.

Materiál, který nyní vláda dostane ke schválení, představuje podle ministerstva souhrn dosavadních kroků resortu při přípravě dopravní strategie. Ten by měl obsahovat zhodnocení současných problémů v dopravě a podrobný harmonogram dopravních staveb tak, aby bylo zajištěno jejich spolufinancování Evropskou unií z operačního programu v letech 2014 až 2020.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK